“Ние сме последното поколение с възможност да спасим света.”

Лорънс Оливие

Знаехте ли, че модната индустрия е по-голям замърсител от всички международни полети и морското корабоплаване в глобален мащаб взети заедно? Стряскащата статистика идва от ЕС, която може да прочетете подробно тук.
Още от малко известните факти за бързата модата е използването и замърсяването на милиарди литри питейна вода за производството и обработката на текстил със среден живот един моден сезон. 

Защо е важно да знаете това?

Информацията за замърсяването на околната среда, въглеродният отпечатък на транспортните индустрии и използването на твърди горива е широко разпространен и отразяван факт. Глобалните икономики правят първите сериозни стъпки в разрешаването, или поне опитите за разрешаването на тези екологични проблеми.

 
 
 
 

Ние, от HUMANA Bulgaria, се убеждаваме ежедневно, че твърде малко се знае за втория най-голям замърсител – модната индустрия.
„HUMANA – Дрехи с кауза” е информационна кампания на HUMANA Bulgaria, която си поставя амбициозната цел да насочи вниманието на обществото към проблемите, които са в резултат на бързата мода и консуматорския начин на живот. Ще предложим малки индивидуални стъпки, с които всеки може да допринесе за по-добро, еко-съобразно бъдеще.
Вярваме, че информацията е сила!
  

Какво представлява бързата мода?

Бързата мода е бизнес модел насочен към съвременното консуматорско общество. Всички сме попадали, съзнателно или не, в този капан. Дрехи на изгодни цени, фрапиращи промоции, необмислени и импулсивни покупки. Но всъщност  замисляли ли сте се колко от дрехите в гардероба си наистина носите? Колко от дрехите Ви наистина са Ви необходими? Случвало ли Ви се е да си кажете “Ще купя това, все ще има къде да го облека”, а тази дреха да стои още с етикета в гардероба? Да, това е бързата мода. Бързо произведени, бързо дистрибутирани и бързо купени дрехи. Фокусирани върху крайната изгодната цена, която плащаме пропускаме един много важен фактор – това, което оставяме след себе си. Не виждаме глобалните отражения на бързата мода върху природата, защото сме заслепени от красиви реклами и достъпни цени.

 А каква е цената?

За производството на само една тениска са необходими 2 700 литра чиста питейна вода. Това е количеството вода, което човек изпива за две години и половина. Сега се замислете за всичките си дрехи в гардероба, които стоят с етикетите. Цифрите стават все по-стряскащи с различните материи и видове дрехи. Въпросът е: Струва ли си?
 Още за бързата мода може да прочетете тук и тук.

Ползите от закупуването на дрехи втора употреба?

Съотношението между цена и качество. Пазарувайки дрехи втора употреба ще получите качество в пъти по-добро от тази на дрехите от бързата мода. Голяма заблуда е, че в магазините за втора употреба дрехи има само стари дрехи за жълти стотинки. Със закупуването на дрехи втора употреба ще имате своя личен принос за намаляването на въглеродния отпечатък на модната индустрия.
Така ще помогнете проектите за обучения на учители в Африка и други социално отговорни кампании реализирани от движението HUMANA People to People (виж повече за дейността ни тук).

Върху какво още може да помислите:

Храни
      – Консумирай местни и сезонни продукти.
      – Ограничи консумацията на месо, особено на говеждо месо.
      – Избирай риба от устойчив риболов.
      – Използвай торби за многократна употреба и избягвай продукти с прекомерни пластмасови опаковки.
      – Купувай само това, което ти е необходимо, за да избегнеш изхвърлянето на отпадъци.
Облекло
      – Грижи се добре за дрехите си.
      – Опитай да разменяш, да взимаш и даваш назаем, да купуваш дрехи втора ръка.
      – Купувай дрехи, произведени по отговорен начин като дрехи от рециклирани материали или с екомаркировка.
Транспорт
      – Карай колело или използвай обществен транспорт.
      – Бъди предпазлив кога и как шофираш.
      – Опитай да пътуваш с влак следващата ваканция.
Енергия и отпадъци
      – Намали отоплението с 1°, това ще окаже въздействие.
      – Взимай кратки душове.
      – Спирай водата, докато си миеш зъбите или почистваш чиниите.
      – Изключвай електронното си оборудване от контакта и не оставяй телефона си да се зарежда, след като батерията вече е заредена.
      – При възможност избирайте енергийно ефективни продукти от клас „А“.
      – Ограничи и рециклирай отпадъците си. 
Може да прочетете още по темата тук.
 

“HUMANA – дрехи с кауза”

е начин на мислене, което те предизвикваме да приемеш.

 Готов ли си да промениш света?